:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2F20251111_ABERFELDY_OONABAAS_BYSOPHIEALEXA_0499-e1764940945240.jpg)
Een kerstdiner met whisky in de hoofdrol klinkt misschien als iets dat alleen chefs met een Schots accent aandurven. Toch bewijst Aberfeldy dat het een onmisbare toevoeging is aan jouw smaakvolle gerechten. De nieuwe Festive Whisky Pairing Guide van het Schotse whiskymerk zorgt er gegarandeerd voor dat jouw gasten onder de indruk zullen zijn van je hosting talent. De smaakcombinaties? Alles behalve voorspelbaar…
Tijdens een tasting in Club Birdies Amsterdam werd de gastronomische toon meteen gezet. Denk aan luxe gerechten met paling, biet en wild met daarnaast Aberfeldy whisky’s van tussen de 12 en 18 jaar oud. Conclusie? Whisky kan veel meer zijn dan alleen een digestief. Volgens merkambassadeur Matthew Cordiner past het zachte, honingrijke karakter perfect bij het eten. Maar hoe vlieg je zo’n pairing nu aan? Als je deze vijf stappen volgt, kan het niet misgaan:
1. Zet de toon met dit aperitief
Geen kerstdiner zonder aperitief! We moeten er wel bij zeggen, dit is er eentje die meteen de toon zet. De Macleod Highball is een frisse, lichte whisky-spritz met Aberfeldy 12 Year Old, St-Germain en bruiswater. Paart moeiteloos met oesters en coquilles, maar is ook solo een elegante binnenkomer. Wedden dat je schoonouders meteen denken dat je alles onder controle hebt?
2. Een indrukwekkend voorgerecht
De Aberfeldy 12 Year Old is de meest toegankelijke van het stel met een florale geur, hintje honing en een soepel profiel. Zet je dit naast biet dan krijg je een combinatie die verrassend chic smaakt. De aardse zoetheid van de groente gaat namelijk perfect samen met de whisky. Ideaal als je indruk wil maken met een voorgerecht zonder uren in de keuken te staan.
3. Perfecte tegenhanger
Als het gezelschap stil valt, weet je dat ze in alle rust genieten. Dat is precies wat er tijdens de pairing gebeurde. De 16 Year Old is romiger, kruidiger en voller. Een tegenhanger die de gerookte paling goed kan gebruiken. De vettigheid van de vis tilt de whisky op en de drank maakt de vis weer lichter. Spot-on!
4. Wild en zachte tannines
Wild op tafel? Dan kun je best een whisky met attitude gebruiken. De in Cabernet Sauvignon vaten gerijpte 18 Year Old komt met tonen van rood fruit, zachte tannines en warme eik. Klinkt als wijn maar werkt als whisky. Combineer een glas met hert, eend of reerug. Dit is een Michelinsterwaardige pairing.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2F20251111_ABERFELDY_OONABAAS_BYSOPHIEALEXA_0693.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2F20251111_ABERFELDY_OONABAAS_BYSOPHIEALEXA_1065-Copy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2F20251111_ABERFELDY_OONABAAS_BYSOPHIEALEXA_0208.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2F20251111_ABERFELDY_OONABAAS_BYSOPHIEALEXA_0693.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2F20251111_ABERFELDY_OONABAAS_BYSOPHIEALEXA_1065-Copy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2F20251111_ABERFELDY_OONABAAS_BYSOPHIEALEXA_0208.jpg)
5. Fluweelzachte afsluiter
Dessertpairings zijn vaak teleurstellend zoet, maar deze combinatie is dat allesbehalve. Vanille-ijs met gezouten karamel krijgt diepte door de subtiel kruidige en fruitige Sangiovese 18 Years Old. Reken op een luxe, fluweelzachte afsluiting van de avond die smaakt alsof je er veel meer tijd in het gestoken dan je daadwerkelijk deed.
Conclusie? Whisky tijdens een diner is veel minder niche dan het lijkt. Met een beetje lef en de juiste fles worden de feestdagen leuker én lekkerder.
NIX18.