We kennen de frustraties allemaal. Je hebt de tafel prachtig gedekt voor het kerstdiner, het mooiste linnen ligt erop en de kaarsen zijn aangestoken. Maar halverwege het voorgerecht begint de ellende: een van de kaarsen begint te druipen (dag, mooi tafelkleed!) of brandt zo snel op dat je bij het dessert al in het donker zit. Gelukkig is er een simpele, maar geniale truc om de levensduur van je kaarsen aanzienlijk te verlengen. En het geheim heb je waarschijnlijk gewoon in de keuken staan.
De ijskoude truc
Het klinkt misschien een beetje gek, maar de vriezer is de beste vriend van je kaarsencollectie. Door kaarsen extreem te koelen, verander je namelijk de structuur van de was. Koude was is harder, wat betekent dat er meer hitte (en dus meer tijd) nodig is om het te laten smelten. Het resultaat? Een kaars die veel langzamer opbrandt en dus langer meegaat.
Zo doe je het:
Het is heel simpel. Wikkel je kaarsen (dinerkaarsen of stompkaarsen) in een velletje bakpapier. Dit beschermt ze tegen vocht en zorgt dat de lont droog blijft. Leg ze vervolgens minimaal vier uur in de vriezer, bijvoorbeeld de ochtend voor je dinerfeestje. Haal ze er vlak voor gebruik uit en steek ze aan.
Je zult merken dat ze niet alleen trager branden, maar ook veel mooier hun vorm behouden. Doordat de was gelijkmatiger smelt, heb je bovendien veel minder last van dat vervelende druipen én komt er minder walmende rook vrij. Een win-win-win situatie, en het kost je helemaal niets.
Geen vriezerruimte? Probeer de zout-hack
Heb je geen plek tussen de diepvrieserwten of ben je vergeten ze koud te leggen? Geen paniek. Er is nog een truc uit grootmoeders tijd die wonderen doet, vooral tegen het druipen.
Vul een kom met water en voeg daar een flinke schep zout aan toe. Roer tot het zout is opgelost en leg je kaarsen er een tijdje in. Het zout zorgt voor een chemische reactie waardoor de buitenkant van de kaars harder wordt en het smeltpunt verhoogt. Laat ze wel even goed drogen voordat je ze aansteekt (want: spettergevaar).
Extra tip voor je geurkaarsen
Nog een kleine bonustip voor de liefhebbers van dure geurkaarsen in glas: knip de lont altijd kort (tot zo’n halve centimeter) voordat je hem aansteekt. Een te lange lont zorgt voor een grote, onrustige vlam waardoor je kaars sneller opbrandt en het glas zwart blakert. Zonde!
Met deze trucs haal je alles uit je favoriete sfeermakers en geniet je net even wat langer van die warme gloed tijdens de feestdagen. Laat die donkere avonden maar komen!