Terwijl wij ons hoofd breken over ingewikkelde bijgerechten, stelt Mariska ons gerust. Met Kerst moet je het jezelf niet te moeilijk maken. Wat er bij de familie Bauer op tafel komt? Een ouderwetse, maar o zo lekkere kipcocktail.
De terugkeer van de klassieker
Het is het ultieme voorgerecht waar we allemaal warme herinneringen aan hebben uit de jaren 80 en 90. En als we Mariska mogen geloven, is het hoog tijd voor een comeback. Het is fris, feestelijk en – het allerbelangrijkste – je hebt er geen sterren-skills voor nodig. “Fris en zó simpel om te maken,” aldus Mariska.
Wil jij deze kerst ook scoren met dit no-nonsense voorgerecht? Hier is hoe Maris hem maakt.
Het recept: Mariska’s Kerst Kipcocktail
Voor 6 personen
Dit heb je nodig:
- 300 gram kipfilet (gekookt en volledig afgekoeld)
- 1 bos bleekselderij (fijngesneden en 5 minuutjes apart gekookt)
- 1 klein blikje ananas (of vers), in stukjes
- 1 klein blikje mandarijn (of vers, net wat jij lekker vindt)
- 1 appel (bijv. Elstar), in frisse blokjes
- 1 flinke eetlepel mayonaise
- Peper en zout naar smaak
Voor de finishing touch:
- Verse blaadjes sla
- Blauwe bessen
- Cherrytomaatjes
- Gehakte walnoten (voor die lekkere crunch)
- Partjes mandarijn
De geheime saus (kerriemayonaise):
Meng in een kommetje wat mayonaise met kerriepoeder. Voeg een heel klein scheutje water toe. Hierdoor wordt de saus iets dunner en kun je hem mooi ‘schenken’ over de cocktail.
Zo zet je het in elkaar:
- De basis: Kook de kipfilet gaar in water (eventueel met een bouillonblokje voor de smaak) en laat deze volledig afkoelen. Pluis of snijd de kip in stukjes.
- De groenten: Kook de fijngesneden bleekselderij kort (blancheren) zodat de rauwe smaak eraf is, maar hij nog wel een beetje bite heeft.
- Mengen maar: Pak een grote kom en meng de kip, bleekselderij, appelblokjes, ananas en mandarijn door elkaar. Roer er een eetlepel mayonaise doorheen en breng op smaak met peper en zout.
- Opmaken als een pro: Pak 6 mooie cocktailglazen.
- Begin met een bedje van sla onderin.
- Schep het kipmengsel er bovenop.
- Drizzle de zelfgemaakte kerriemayonaise eroverheen.
- Garneer met een blauwe bes, een half tomaatje, wat walnoten en een partje mandarijn bovenop.
Mariska’s serveertip: “Heerlijk met geroosterd casinobrood.” (En daar zijn wij het roerend mee eens!)
Heb je de smaak te pakken? Houd Mariska’s TikTok dan goed in de gaten, want ze plaatst nog veel meer lekkere recepten. Wij zijn nu al benieuwd.
Eet smakelijk en fijne dagen!