
Van Hecke, chef en eigenaar van Bistro Refter en Restaurant Zet’Joe, testte aardappelgratin van bij Delhaize, Lidl, Carrefour, ALDI, Jumbo, Albert Heijn en Colruyt.
De meeste aardappelgratins beoordeelde hij als ondermaats, en er werden dan ook heel wat buizen uitgedeeld. De ‘Gratin dauphinois’ van bij Delhaize kreeg slechts een 3 op 10. “Veel te zout qua smaak”, is Van Hecke van oordeel.
Waarom aardappelgratin als diepvriesproduct te mijden is
‘4 mini potato gratins with cheese’ van het merk Deluxe, gekocht bij Lidl, kreeg eveneens een 3 op 10. Van Hecke stelt vast dat het – net zoals bij Delhaize – om een diepvriesproduct gaat. En daar gaat het volgens hem al meteen mis. “Aardappelen die onder de nul graden gaan, dat is miserie zoeken. Dat maakt de structuur kapot.”
Hetzelfde verhaal geldt voor ‘Gratin dauphinois’ van Selexion, gekocht bij Carrefour: een 3 op 10. Idem dito voor ‘Aardappelgratin met emmentaler’ van bij ALDI: een 4 op 10.
Ook Jumbo’s ‘Royaal gevulde naturel aardappelgratin’, geen diepvriesproduct nochtans, kon Van Hecke niet bekoren. Opnieuw een buis: 4 op 10. “Niet lekker, droog. de smaak is ook wat chemisch en kaas proef ik niet.”
Lees ook: Verrassend: Dit populaire chipsmerk is gebuisd in de smaaktest
Sterrenchef noemt aardappelgratins van bij Albert Heijn en Colruyt de beste
De enige twee voldoendes gingen naar ‘Aardappelgratin naturel’ van Excellent, gekocht bij Albert Heijn (7 op 10), en ‘Gratin dauphinois’, gekocht bij Colruyt (8 op 10).
“Er zit een croûte van kaas op, de patatjes zijn niet te dik gesneden, er zit wat jus in en alles is er mooi tussen gemengd”, zegt Van Hecke over de winnende aardappelgratin van Colruyt.