
Begin met inventariseren
Haal alles uit de koelkast en kijk wat je écht nog hebt. Groenten, vlees, kaas, sauzen: alles telt mee. Restjes zijn geen probleem, ze zijn juist het begin van een nieuw gerecht.
Restjes-frittata
Heb je eieren in huis? Dan ben je al halverwege. Snij alle overgebleven groenten en vlees fijn, bak ze kort aan en giet er losgeklopte eieren overheen. Ook kaasrestjes mogen er royaal overheen. Even in de oven of met het deksel op de pan, en je hebt een voedzame maaltijd die perfect is als lunch of avondeten. Twijfel je nog hoe je exact tewerk moet gaan? Dan vind je hier nuttige tips.
Van gourmet naar no-waste bowl
Kleine stukjes vlees, vis of vegetarisch over van het gourmetten? Combineer ze met rijst, pasta of aardappeltjes. Voeg wat rauwkost toe, een restje saus of een simpele dressing en je hebt een snelle ‘bowl’.
Soep
Soep is misschien wel de ultieme restjesheld. Ui en knoflook fruiten, groenten erbij, bouillon erop en laten pruttelen. Welke groenten je ook over hebt, er zijn haast geen combinaties die niet werken. Mix je alles glad, dan ziet niemand meer wat erin zat – ideaal voor twijfelachtige combinaties die vaak toch verrassend goed uitpakken.
Brood krijgt een tweede leven
Oud brood lijkt niet bepaald aantrekkelijk, maar is perfect voor croutons in je soep of in een salade. Snijd het in blokjes, besprenkel met olie en eventueel wat kruiden en rooster het kort in de oven. Ook kan je er wentelteefjes of broodpudding mee maken.