De naakte waarheid (met een zachte landing)
Laten we er geen doekjes om winden: kaasfondue is geen lichte kost. Kaas bestaat voor een groot deel uit vetten en eiwitten. Een gemiddelde kaasfondue (gemaakt van de klassieke mix van Gruyère en Emmentaler) tikt behoorlijk aan. Als je uitgaat van een normale portie kaas (ongeveer 200 gram per persoon), zit je qua kaas alleen al rond de 750 tot 800 calorieën.
Maar daar blijft het tijdens een gezellig kerstdiner niet bij. We dippen ons vaak ongemerkt een ongeluk aan brood. Een half stokbrood voegt daar nog eens zo’n 350 tot 400 calorieën aan toe. Tel daar twee mooie glazen wijn (al weten we dat het daar vast niet bij zal blijven) van à 150 kcal bij op en de slotsom is helder: een avondje fonduen komt al snel uit op 1300 tot 1500 calorieën. Is dat reden voor paniek? Wat ons betreft niet. Kerst draait om genieten, niet om calorieën tellen. Wel kun je met een paar slimme aanpassingen de maaltijd net iets lichter maken.
Zo maak je de kerstfondue meer light (en luxer)
Je hoeft die heerlijke kaas echt niet te laten staan. Met deze tips van de experts maak je het diner lichter verteerbaar, zonder in te leveren op smaak.
1. De gouden regel van Betty Koster: “Laat het nooit koken”
Veel mensen denken dat een zwaar gevoel na de fondue hoort bij de hoeveelheid calorieën, maar volgens kaas-icoon Betty Koster (van de befaamde Fromagerie L’Amuse) komt dat vaak door de bereiding. Haar waarschuwing is helder: “Laat een kaasfondue nooit koken. Als kaas kookt, worden de eiwitten taai en onverteerbaar. Dan ligt het echt als een steen op de maag.” Houd de massa dus tegen de kook aan. Zo blijft de kaas zacht, romig en een stuk vriendelijker voor je spijsvertering.
2. Kies voor de ‘Moitié-Moitié’
Nog een tip van L’Amuse voor de perfecte balans: ga voor de klassieke Zwitserse Moitié-Moitié. Dit is een mix van helft Gruyère en helft Vacherin Fribourgeois. Volgens Koster is dit niet alleen de lekkerste, maar ook de meest foolproof mix die niet snel mislukt of schift. Doordat de Vacherin wat romiger is, heb je vaak aan minder kaas genoeg om toch die ultieme verzadiging te voelen. Reken – zoals Betty adviseert – op 200 gram kaas per persoon (zonder korst!). Dat is een goede maatstaf om niet te overeten.
3. De chique dip-wissel
De grootste boosdoener voor de lijn is vaak niet eens de kaas, maar de mandjes vol witbrood die we weghappen. Culinair journalist Janneke Vreugdenhil (NRC) laat in haar recepten zien dat groenten perfecte smaakdragers zijn. Vervang de helft van het brood door geblancheerde broccoli of blaadjes rauwe witlof. Het bittere van de witlof snijdt dwars door het vette van de kaas heen: bovendien is het een combinatie die je in menig sterrenzaak tegenkomt.
4. Drink wijs (doe als de Zwitsers)
Wijn en kaas zijn een gouden huwelijk, maar tikken samen hard aan. Wil je het lichter houden? Doe dan als de locals. Volgens de experts van Zwitserland Toerisme is warme thee de allerbeste begeleider. Het helpt de vetten in je maag te verwerken, terwijl ijskoude dranken (ook witte wijn!) de kaas juist laten stollen. Wissel je wijntje dus gerust af met een kop thee; je buik zal je dankbaar zijn.
Geniet van het moment
Vergeet vooral niet: stress over eten is ongezonder dan dat stukje kaas. De feestdagen draaien om verbinding, warmte en liefde. Geniet dus lekker elke hap kaas, kauw goed en focus op het gezelschap. Balans zoeken doen we in januari wel weer.
Fijne feestdagen!
Lifestyle
-
Voedingscentrum, Betty Koster (Fromagerie L’Amuse), NRC -
Adobe Stock