We willen de feestvreugde niet bederven – echt niet – maar het is wel handig om te weten wat je precies naar binnen klokt. Want hoewel het drinkt als water (nou ja, warme limonade), is het qua voedingswaarden een heel ander verhaal.
Een vloeibare bonbon
Volgens de cijfers van het Voedingscentrum is glühwein stiekem een caloriebommetje. Ga er even voor zitten: in één groot wijnglas (van 150 ml) zitten maar liefst 177 calorieën.
Om dat even in perspectief te plaatsen:
- Een ‘gewoon’ glas droge rode wijn bevat zo’n 120 calorieën.
- Een kroket uit de muur zit rond de 150-170 calorieën.
Je leest het goed: dat ene glas glühwein tikt net zo hard aan als een snack uit de frituur. En laten we eerlijk zijn: op een gezellige borrel blijft het zelden bij één glas. Voor je het weet heb je een complete maaltijd weggedronken, zonder dat je er vol van zit.
De suiker-shock
Waar komen die calorieën vandaan? Deels uit de alcohol, maar vooral uit de suiker. Glühwein is in feite warme wijn met specerijen en een flinke schep zoetigheid om het drinkbaar te maken.
Het Voedingscentrum meldt dat er in datzelfde glas ruim 22 gram suiker zit. Dat staat gelijk aan meer dan vijf suikerklontjes per glas. Vetten en eiwitten? Nul. Vezels? Nul. Het zijn dus, zoals dat zo mooi heet, ‘lege calorieën’. Je bloedsuikerspiegel schiet ervan omhoog, om daarna weer hard te crashen (hallo, cravings naar de borrelhapjes!).
Moeten we het nu laten staan?
Natuurlijk niet! Het is december, de tijd van genieten en een beetje zondigen mag best. Maar gewaarschuwd mens telt voor twee. Zie die beker glühwein niet als een drankje om je dorst te lessen, maar als een toetje of een traktatie. Geniet er bewust van, en wissel het daarna af met een glas water of een kop thee. Zo kom je de feestdagen door zonder in januari spijt te hebben van elke slok. Proost!