:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FVan-deze-voedingsstoffen-kom-je-snel-tekort-zo-krijg-je-ze-binnen.jpg)
Een eenzijdig dieet, ultrabewerkt voedsel en de manier waarop ons voedsel wordt verbouwd, kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Van sommige stoffen krijg je sneller te weinig binnen, maar dat kun je voorkomen met deze voedingstips.
Dat je niet elke dag bezig bent met je dieet is maar goed ook. Elke voedingskeuze afwegen of diewel of niet gezond is, is geen fijne manier om te leven. Sterker nog: zwart-witdenken over voedsel kan juist een slecht negatief op je (mentale) gezondheid hebben. Wat wel werkt is simpele voedingstips toepassen. En dat begint bij bewustwording over welke voedingsstoffen je tekort kunt komen en waardoor dat komt. We leggen het je graag uit.
Op naar een gevarieerder eetpatroon
Hoe kom je aan een tekort aan voedingsstoffen?
Een eenzijdig dieet is meestal de oorzaak van tekorten en een ongezonde darmflora. Daarnaast speelt ultrabewerkt voedsel een grote rol in tekorten aan gezonde voedingsstoffen. Bij de bewerking van dit soort voedsel gaan gezonde stoffen sneller verloren, ook al lijken ze soms nog zo gezond. Denk aan kant-en-klare fruitsmoothies waarvan de gezonde vezels al zijn verdwenen en waaraan bakken suiker worden toegevoegd.
Daarnaast kan intensieve landbouw onze inname van gezonde voedingsstoffen beïnvloeden. Door overmatig gebruik van kunstmest en pesticiden, nemen planten namelijk minder voedingsstoffen op. Hierdoor hebben ze ook minder gezonde voedingsstoffen in zich, wanneer ze op je bord verschijnen.
Vergeten voedingsstoffen en hoe je ze binnenkrijgt
Dit zijn vier belangrijke vergeten voedingsstoffen. Maar er is geen hogere wiskunde nodig om ze binnen te krijgen.
Vitamine D
Belangrijk voor het immuunsysteem en botgezondheid. Wordt bij mensen voornamelijk gesynthetiseerd in de huid onder invloed van de zon. Verder aanwezig in vette dierlijke producten zoals vette vis en eierdooiers.
Foliumzuur (Vitamine B11)
Folimzuur heb je nodig voor celgroei en DNA-synthese. Je vindt foliumzuur in groene bladgroenten (spinazie, boerenkool), peulvruchten en citrusvruchten.
Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn essentieel voor hart- en vaatgezondheid, en hormoonaanmaak. Je vindt ze in olijfolie, (ongebrande) noten, avocado en vette vis.
Magnesium, calcium, jodium
Mineralen en sporenelementen kom je vaak tekort bij een koolhydraatarm dieet. Of een dieet waarbij je voornamelijk je koolhydraten uit geraffineerde suiker haalt. Vis, eieren en volkorenproducten met bakkerszout zijn bronnen van jodium. Noten en zaden leveren magnesium en zuivel geeft je calcium.
Deze voedingstips helpen je om gezonde keuzes te maken
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Nu je weet wat je mogelijk tekort kunt komen, is het tijd om er iets aan te doen. Gezonde voedingskeuzes maken doe je bijvoorbeeld met deze tips:
- Eet minstens 250 gram groenten en twee stuks fruit per dag van verschillende kleuren. Bijvoorbeeld: de ene dag spinazie en appel, de andere dag banaan en rode kool.
- Kies voor volkoren producten over geraffineerde granen.
- Beperk de inname van bewerkte voeding, toegevoegde suiker en verzadigde vetten tot maximaal 20% van je dagelijkse calorie-inname.
- Eet één keer per week vette vis en/of varieer met noten en peulvruchten voor gezonde vetten.
Boodschappenlijst
Dan nog een lukraak boodschappenlijstje om te beginnen. Uitprinten, op je koelkast hangen en relmatig al deze producten regelmatig kopen naast de boodschappen die je gewend bent. Tip: bonen zitten vol goede voedingsstoffen en zijn makkelijk te combineren. Je kunt ze bijna in iedere soep gooien.
- Sardines
- Zalm
- Anjovis
- Forel
- Eieren
- Yoghurt
- Kip
- Lever
- Spinazie
- Boerenkool
- Linzen
- Zwarte bonen
- Kikkererwten
- Bruine bonen
- Kidneybonen
- Aardbeien
- Citrusvruchten
- Kiwi’s
- Olijfolie
- Ongebrande noten
- Avocado
- Zaden
- Volkorenproducten