
“Olie uit een fonduestel maakt vreselijke brandwonden. Ook bij gourmet of teppanyaki heb je een gloeiend heet toestel op tafel. Hou vooral kinderen in de gaten en zorg voor een veilige opstelling”, raadt de brandweer aan.
Branddeken en passend deksel
Een goede voorbereiding begint al voor de feestavond. Zorg voor een blusdeken die je klaarlegt. Ook een passend deksel kan van pas komen bij een beginnend brandje. Water gebruiken om brandende olie te blussen mag je nooit ofte nimmer doen.
Plaatsing van gourmet of fondue
Zet de gourmetplaat of het fonduetoestel op een vuurvaste schotel, in plaats van rechtstreeks op tafel. Brandbaar materiaal, zoals decoratie en servetten, hou je uit de buurt van deze toestellen.
Hoeveel olie in fondue?
Giet niet te veel olie in de fonduepot. “Vul een fonduestel maar voor een derde met olie”, raadt de brandweer aan.
Voorzichtig met kabels
“Rol kabels af en zorg dat niemand erover kan struikelen. Verdeelstekkers kunnen oververhitten, gebruik ze niet”, benadrukt de brandweer.
Kaarsen: sfeervol maar niet ongevaarlijk
De brandweer wijst ook op het gevaar van kaarsen. “Er gebeuren veel ongevallen met kaarsen. Zelfs al ga je er nog zo verantwoordelijk mee om, toch kan een kind of een dier de kaars omstoten. We raden ze af.”
Als je ze toch gebruikt, raadt de brandweer aan om ze in een stevige houder te plaatsen, en ver weg van de kerstboom en de gordijnen. Plaats ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren.