We hebben de neiging om de oliebol te zien als de ultieme dikmaker. Het is immers gefrituurd deeg met suiker. Maar als we puur naar de calorieën kijken, valt de schade reuze mee. Sterker nog: je moet er bijna een topsport-prestatie voor leveren om er daadwerkelijk een kilo vet van aan te komen.
De magische grens: 39 stuks
Laten we de rekenmachine er even bij pakken. Een gemiddelde oliebol met krenten bevat zo’n 179 calorieën (zonder krenten is het zelfs maar 161 kcal). Dat staat ongeveer gelijk aan twee droge volkoren boterhammen.
Om daadwerkelijk één kilo lichaamsvet aan te komen, moet je ongeveer 7.000 calorieën bovenop je normale dagelijkse behoefte eten. De snelle rekensom leert ons dan: je moet maar liefst 39 oliebollen wegwerken om die ene kilo vet erbij te krijgen. Tenzij je meedoet aan een eetwedstrijd, gaat dat je op Oudejaarsavond waarschijnlijk niet lukken. De meeste mensen zitten na twee of drie exemplaren immers wel vol.
Pas op voor de echte boosdoener: de Appelflap
Denk je verstandig bezig te zijn door de oliebol te laten liggen en voor een appelflap te kiezen? Fout! De driehoekige bladerdeeg-flap is de ware caloriebom van de avond. Eén appelflap tikt al snel de 361 calorieën aan. Dat zijn dus twee oliebollen in één klap.
Wil je écht op de lijn letten, maar wel iets lekkers? Ga dan voor de appelbeignet (de gefrituurde appelring in beslag). Met 147 calorieën is dit stiekem de slankste keuze van de schaal. Mits je de poedersuiker (24 kcal per lepel) een beetje doseert, natuurlijk.
De weegschaal liegt (een beetje)
Ben je op 1 januari toch opeens zwaarder? Geen paniek. Hoogleraar Voeding en Beweging Peter Weijs legt in de Volkskrant uit dat dit vaak vocht is, en geen vet. Door het zoute en zoete eten houdt je lichaam tijdelijk meer vocht vast. Een paar balansdagen met veel water, groenten en een wandeling in de frisse lucht trekken dat zo weer recht.
Zelf bakken = gezonder
Wil je het helemaal verantwoord aanpakken? Bak ze dan zelf.
- De Airfryer: Scheelt enorm in vet.
- De juiste olie: Gebruik je toch de frituurpan? Kies voor vloeibare olie (zonnebloem of arachide) in plaats van hard vet.
- Temperatuur: Houd de temperatuur tussen de 150 en 175 graden; dan zuigen de bollen zich niet vol met vet, maar schroeien ze mooi dicht.
Dus, pak er gerust eentje (of twee) op new years eve. Genieten hoort erbij!
Lifestyle
-
Voedingscentrum, Max Vandaag -
Adobe Stock