Het is een beeld dat we niet vaak zien: onze eigen koningin die hoogstpersoonlijk met een deegroller in de weer is. Ter ere van haar verjaardag gaf Máxima al eens een zeldzaam inkijkje in haar eigen keuken en deelde ze het familierecept van haar moeder voor Alfajores de Maicena. Voor de koningin is dit niet zomaar een lekkernij; het is de smaak van haar jeugd in Buenos Aires en een traditie die ze nu doorgeeft aan haar drie dochters.
Een Argentijnse ritueel
In Argentinië zijn Alfajores een onderdeel van vrijwel elke viering. Van verjaardag tot kerstfeest, geen enkele bijzondere gelegenheid is compleet zonder deze brosse traktaties. Het gaat om twee zijdezachte koekjes met daartussen een gulle laag dulce de leche (die verslavend lekkere, ingedikte karamelpasta) en een randje geraspte kokos.
Het geheim van de koningin? Maïzena. Juist dit ingrediënt zorgt voor de specifieke, brosse structuur waardoor de koekjes bijna letterlijk op je tong smelten. Het is een recept dat generaties teruggaat en dat ze nu met trots doorgeeft aan Amalia, Alexia en Ariane. Want hoe chic de tafel op het paleis ook gedekt is, er gaat niets boven de geur van versgebakken koekjes uit de oven van ‘mama’.
Een blijvende familietraditie
Hoewel de koningin het recept oorspronkelijk al eerder deelde ter ere van haar verjaardag, zijn deze koekjes in Argentinië onlosmakelijk verbonden met elk groot feestelijk moment. Als moderne koningin die haar afkomst eert en geniet van de eenvoud van een familietraditie die generaties teruggaat, is de kans groot dat deze diepgewortelde traditie ook deze kerst weer zal stralen op de koninklijke tafel.
Zo maak je het recept
Dit heb je nodig
Voor een flinke schaal vol lekkers
Voor het deeg:
- 300 g maïzena (dit maakt ze zo lekker bros!)
- 200 g bloem
- 200 g roomboter (zacht, op kamertemperatuur)
- 150 g suiker
- 4 eidooiers
- 1 tl baking soda
- 2 afgestreken tl bakpoeder
- Merg van 1 klein vanillestokje (of een snufje goed vanillepoeder)
- Rasp van 1 citroen (alleen het geel!)
- 1 tl cognac (voor die authentieke smaak)
Voor de vulling en garnering:
- Dulce de leche (kant-en-klaar te koop of zelfgemaakt van gecondenseerde melk)
- Geraspte kokos
Zo maak je ze
1. Het deeg maken
Verwarm de oven alvast voor op 160 graden. Pak een grote kom en meng hierin eerst de zachte boter met alle droge ingrediënten (maïzena, bloem, suiker, baking soda, bakpoeder, vanille). Voeg daarna de eidooiers, de citroenrasp en het scheutje cognac toe.
Kneed dit met de hand tot een stevig, samenhangend deeg.
- Tip van de bakker: Is het deeg te kruimelig en wil het geen bal vormen? Voeg dan 2 lepels citroensap toe, dat doet wonderen.
Vorm een bal van het deeg en laat deze een uurtje rusten (even chillen, net als jij).
2. Rollen en steken
Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 tot 7 millimeter dik. Niet te dun, want ze moeten lekker ‘chunky’ blijven. Steek met een glas of ronde uitsteker rondjes uit van ongeveer 4 centimeter. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd zo’n 2 cm afstand, want ze rijzen nog iets.
3. Bakken maar
Schuif de plaat in de oven en bak de koekjes in 10 tot 12 minuten gaar.
- Let op: Dit is het tricky gedeelte. De koekjes mogen amper kleuren! Ze moeten bleek blijven. Als ze bruin worden, zijn ze te droog en breken ze snel. Haal ze eruit en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
4. Stapelen en smullen
Nu komt het leukste werk. Pak een koekje, smeer er een royale laag dulce de leche op en druk er voorzichtig een tweede koekje bovenop. Zorg dat de karamelpasta een beetje tot aan de randjes komt. Rol de zijkant van je ‘koekjes-sandwich’ vervolgens door de geraspte kokos, zodat die aan de karamel blijft plakken.
Een koninklijke tip voor de feestdagen
Voor wie deze kerst ook wat Argentijnse smaak aan het diner wil toevoegen, is er een belangrijke les uit de keuken van Máxima: maak de Alfajores een dag van tevoren. De vulling trekt dan pas écht goed in de koekjes, wat de smaak alleen maar ten goede komt. Serveer ze op een mooie schaal en je hebt naast een heerlijk lekkernij ook iets moois op tafel staan.
Hele fijne dagen, chers amis!
Royalty
-
Delicious Magazine, Instagram @koninklijkhuis -
Adobe Stock