
Gourmetten is het bakken van stukjes vlees op een plaat in de woonkamer. Heel gezellig, maar in het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’ werd gezegd dat tijdens het gourmetten meer fijn stof vrijkomt dan tijdens een file op de Brusselse Ring.
Het invetten van de plaat alleen al doet het aantal fijnstofdeeltjes in een ruimte spectaculair stijgen. “Daarnet zaten we op 5.000 tot 8.000 deeltjes en nu hebben we vet aangebracht op de gourmet. Er ligt nog geen vlees op en het gaat al richting 60.000 deeltjes”, zei biomedicus Kenneth Vanbrabant (UHasselt) in ‘VTM Nieuws’.
Fijnstofdeeltjes en roetdeeltjes
“Fijnstofdeeltjes zijn deeltjes die zo klein zijn dat ze heel makkelijk ons lichaam kunnen binnendringen, en zelfs vaak voorbij de longen kunnen gaan.”
“De roetdeeltjes bevatten nog een aantal giftige stoffen aan de buitenkant. En die zijn eerder kankerverwekkend of kunnen astma veroorzaken.”
Is gourmetten ongezonder dan een file op de Brusselse Ring?
Eens het vlees vijf minuten op de gourmetplaat lag, werden er meer dan 420.000 deeltjes gemeten. In een file op de Brusselse Ring werden er maar circa 80.000 deeltjes gemeten.
“Daar valt een belangrijke kanttekening bij te plaatsen: we zitten niet uren aan een gourmettoestel, behalve misschien eens op een leuke kerstavond. Maar we zitten elk jaar wel heel vaak in een file. Als je op de lange termijn gaat kijken, zie je dat een file inderdaad slechter is voor de gezondheid.”
Lees ook: Voedselagentschap waarschuwt iedereen die gourmet eet met oudejaar of Nieuwjaar
Wat kan je doen om het aantal fijnstofdeeltjes te verlagen?
Je kan zelf veel doen om het aantal fijnstofdeeltjes naar beneden te krijgen. “Verlucht heel goed, zet een raam open”, raadt Vanbrabant aan.
“In nieuwbouwwoningen heb je vaak een ventilatiesysteem dat je een standje hoger kan zetten. Dan gaat dat wel een groot aantal van die deeltjes al wegwerken en ga je dat probleem verhelpen.”