Wist je dat wentelteefjes van oorsprong een typisch ‘armeluisgerecht’ waren? Vroeger was voedselverspilling geen optie, dus werd oud, taai brood in een mengsel van melk en ei gedoopt om het weer eetbaar en smakelijk te maken. Tegenwoordig is het echter uitgegroeid tot een ware delicatesse tijdens de brunch.
En laten we eerlijk zijn: gewone wentelteefjes zijn lekker, maar wentelteefjes van kerststol – met al die rozijnen, sukade en kruiden – zijn van de buitencategorie. Het is de perfecte manier om nog even in de kerstsfeer te blijven (of om die kater van gisteren weg te werken).
Zo maak je dit koninklijke ontbijtje
Het geheim zit hem in de amandelspijs. Die bakken we niet mee, maar gebruiken we als een soort smeltende topping. Loopt het water je al in de mond?
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 4 dikke plakken kerststol (liefst al een dagje oud)
- 100 ml melk
- 2 eieren
- Kaneelpoeder (naar smaak, wees niet te zuinig!)
- Klontje roomboter om in te bakken
Bereidingswijze:
- De voorbereiding: Snijd de plakken stol. Nu komt de belangrijkste stap: peuter voorzichtig de amandelspijs uit het brood. Gooi dit niet weg, maar leg het apart op een bordje. Dit hebben we straks nodig.
- Het beslag: Pak een diep bord of een brede ovenschaal. Klop hierin de melk, de eieren en een snuf kaneelpoeder met een garde goed door elkaar tot een egaal mengsel.
- Dippen maar: Verhit een koekenpan met een klontje boter op middelhoog vuur. Haal de plakken kerststol kort door het beslag (niet te lang laten weken, anders vallen ze uit elkaar) en leg ze direct in de pan.
- Goudbruin bakken: Bak de wentelteefjes aan beide kanten in een paar minuten goudbruin en een beetje krokant.
- De finishing touch: Leg de warme wentelteefjes op een bord. Smeer nu de apart gehouden amandelspijs over het warme brood. Door de hitte wordt de spijs zacht en smeuïg.
- Serveren: Bestrooi met een beetje poedersuiker en serveer direct.
Tip van de redactie: Heb je toevallig ook nog wat cranberrycompote over van het kerstdiner? Een klein schepje ernaast maakt het helemaal af. Eet smakelijk!