Tijdens haar eerste kerst op landgoed Sandringham sloegen de zenuwen flink toe bij de toenmalige hertogin. In de documentaire Our Queen at Ninety blikte Kate openhartig terug op dat moment.
“Ik herinner me dat ik voor het eerst op Sandringham was met kerst. Ik maakte me vreselijk zorgen over het cadeau voor de Queen,” vertelde Kate. “Ik dacht: ‘Jeetje, wat moet ik haar geven?’ Uiteindelijk dacht ik terug aan wat ik mijn eigen grootouders zou geven. En ik besloot: ik maak zelf iets.”
Een gokje met oma’s recept
Een gewaagde zet, gaf ze toe. “Het had vreselijk mis kunnen gaan. Maar ik besloot het chutney-recept van mijn eigen oma te maken.”
En dat bleek een schot in de roos. “Ik was er best zenuwachtig over, maar de volgende dag zag ik dat de chutney op tafel stond tijdens het eten,” zei Kate trots. “Zo’n klein, simpel gebaar betekende heel veel voor mij.” Het liet zien dat de Queen haar attentie waardeerde én dat de chutney in de smaak viel.
/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F12%2Fpl5XJh8L3jxmVr1765882403.jpg)
Aan de slag!
Wil jij deze kerst ook indruk maken op je (schoon)familie, of gewoon genieten van een koninklijk bijgerecht tijdens het kerstdiner? Het recept voor ‘Granny’s Marrow Chutney’ verscheen later in het boek Celebrate van zusje Pippa Middleton. Wij hebben het voor je vertaald.
Het hoofdingrediënt is ‘marrow’, oftewel mergpompoen. Kun je die niet vinden? Dan werken grote courgettes ook prima.
/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F12%2FjYb71YFUwRWLAH1765882948.jpg)
Dit heb je nodig (voor ongeveer 8 potten):
- 1,8 kg mergpompoen (of grote courgettes), geschild, ontpit en in kleine blokjes
- 4 middelgrote uien, gepeld en gesnipperd
- 3 appels (bijv. goudreinetten), geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
- 225 g rozijnen
- 225 g ontpitte dadels, grof gehakt
- 600 ml moutazijn
- 900 g lichte basterdsuiker
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 2 eetlepels inmaakkruiden (bijv. mosterdzaad, piment, kruidnagel), gebonden in een mousseline doekje of theezakje
Zo maak je het:
- Doe de blokjes pompoen (of courgette), ui en appel in een grote pan met dikke bodem.
- Voeg alle overige ingrediënten toe, inclusief het zakje met de kruiden. Roer alles goed door elkaar.
- Zet de pan op middelhoog vuur en breng het aan de kook.
- Zet het vuur lager zodra het pruttelt. Laat het geheel zachtjes inkoken (zonder deksel) voor ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het is klaar als het mengsel dik en stroperig is en de groenten zacht zijn.
- Haal de pan van het vuur en laat het iets afkoelen.
- Verwijder het zakje met kruiden (knijp het vocht er nog even goed uit boven de pan voor extra smaak).
- Schep de chutney in gesteriliseerde glazen potten. Vul ze tot ongeveer 1 cm onder de rand.
- Draai de deksels erop en laat afkoelen.
Tip: Bewaar de potten op een koele, donkere plek. Ongeopend blijft het tot wel 12 maanden goed (en de smaak wordt vaak alleen maar beter als je het even laat staan!). Eenmaal geopend in de koelkast bewaren en binnen een maand opeten. Heerlijk bij een kaasplankje of overgebleven koud vlees (zoals rollade) op Tweede Kerstdag.
Royalty
-
Town & Country mag -
NL Beeld