Bij Nouveau houden we van tradities, maar we geven er graag een eigen draai aan. Want waarom zou je het niet net even wat specialer maken? Met een paar kleine toevoegingen verander je die vertrouwde pan kaas in een culinair feestje waar je vriendinnen het nog lang over zullen hebben.
Hier zijn vijf makkelijke manieren om je kaasfondue die felbegeerde upgrade te geven.
1. De koningin onder de smaken: Zwarte truffel
Als we het over classy hebben, hebben we het over truffel. Het aardse aroma gaat bovendien fantastisch samen met het romige van de kaas. Een flinke schep truffeltapenade van goede kwaliteit (gewoon bij de grotere supermarkt te vinden) doet echt wonderen. Roer het er op het allerlaatste moment doorheen. Heerlijk met een stukje stevig boerenlandbrood. Wil je echt indruk maken? Schaaf dan aan tafel verse zwarte truffel over de fondue. Het oog (en de neus!) wil ook wat.
2. Pittige bite: Krokante chorizo
Houd je van een beetje pit? Dan is chorizo je beste vriend. Snijd een paar plakjes (of een stukje worst) in hele kleine blokjes en bak ze in een droge koekenpan tot ze lekker knapperig zijn. Strooi de blokjes vlak voor het serveren over de kaas. De kruidige, roodoranje olie uit de worst trekt een beetje in de kaas, wat een prachtig marmer-effect geeft. Een echte smaakexplosie die je fondue direct een moderne twist geeft.
3. Geurig en groen: Rozemarijn en knoflook
Verse kruiden kunnen je fondue echt ‘ophalen’, en rozemarijn is een match made in heaven met gesmolten kaas. Maar let op: niemand wil op harde naaldjes kauwen. De truc? Hak de rozemarijn super-fijn samen met een teentje knoflook en bak dit heel even kort aan in een drupje olie voordat je de kaas toevoegt. Het hele huis ruikt direct naar een luxe chalet in de Alpen. Heb je liever een subtielere smaak? Laat dan een heel takje rozemarijn meekoken in de wijn en vis deze eruit voordat je gaat dippen.
4. Proost! Vervang de wijn door bubbels
De meeste recepten vragen om een droge witte wijn, maar heb je nog een restje bubbels staan? Of wil je de feestdagen extra sprankelend vieren? Gebruik dan eens een Crémant of Champagne. De koolzuur en de extra zuren in de bubbels zorgen ervoor dat de kaasfondue veel lichter en luchtiger wordt. Het smaakt net even verfijnder en het voelt direct een stuk feestelijker. Ideaal voor een avondje ‘après-ski chic’ met je beste vriendin.
5. Lekker fris: Groenten en peer
We kennen allemaal dat overvolle gevoel na een avondje kaas met alleen maar brood. De oplossing? Wissel het brood af met fruit en groenten. Vooral partjes stevige peer zijn een openbaring: het zoete van het fruit en het zoute van de kaas is een klassieke combinatie die nooit verveelt. Ook beetgare bloemkoolroosjes of geblancheerde asperges doen het fantastisch. Zo blijft er ook nog ruimte over voor een feestelijk dessert!
Geniet ervan, en vergeet vooral niet die fles wijn (of bubbels) open te trekken. Want het leven is te kort voor saaie kaasfondue!
Lifestyle
-
Libelle Lekker, Culy, Hollands Kaashuis -
Adobe Stock