
Moet je iets meenemen voor de gastheer of gastvrouw als je naar een kerstfeest gaat?
“Dat is sowieso heel beleefd. Het is attent om iets mee te nemen voor degene die het organiseert, die de moeite doet”, zei Strubbe.
“Wat je kan meenemen? Geen bloemen, want dat zorgt voor extra werk. Kies voor een neutraal cadeautje als je de persoon niet goed kent. Als je die persoon wel goed kent, dan gaan we er extra moeite voor doen. Dat kan een fles olijfolie zijn, badparels, een kaars… Vroeger was het vaak alcohol, maar vandaag ligt dat wat gevoeliger.”
Welke gespreksonderwerpen vermijd je best?
“Ik zeg altijd: ieder huisje heeft zijn kruisje. Er is niets zo leuk als een fijne discussie aan tafel. Maar als je op voorhand weet dat iets over voetbal discussie gaat geven, of dat kerst misschien niet het juiste moment is om Gaza te bespreken, dan kan je beter op voorhand durven afspreken: ‘Laat het ons vanavond eens niet over voetbal hebben’, bijvoorbeeld.”
“Voor het zoveelste jaar op rij aan iemand vragen of die persoon al een lief heeft, of zeggen dat iemand een beetje is bijgekomen, kan je beter laten.”
Zijn er makkelijke onderwerpen, waar je niets mis mee kan doen?
“Je hebt sowieso de small talk als de hobby’s, de sporten, de kinderen… Maar er zijn ook leuke open vragen. Wat ga je volgend jaar doen? Wat zijn de plannen? Leuke vragen die een gesprek op gang brengen. Daar doe je meestal niet veel verkeerd mee.”
Hoe laat je gourmetten ordentelijk verlopen?
“Net zoals die andere etiquetteregels moet je er niet te hard naar gaan leven, maar ze zijn er om het leven gemakkelijker te maken. Je claimt niet heel de bakplaat omdat jij toevallig grote honger hebt. Je gaat niet het stukje vlees van je buurman willen redden en omdraaien…”
“Vermijd dubbel dippen. Dus niet twee keer met hetzelfde stukje vlees in de saus dippen. Idem voor bitterballen of chips. Je gaat niet in een griepseizoen twee keer met hetzelfde stukje vlees dippen. Vergelijk het met je tandenborstel uitlenen aan je nonkel; dat doe je ook niet.”
Moet je wachten met eten tot iedereen bediend is?
“Klassiek zegt de etiquette dat dit een beetje afhankelijk is van de grootte van de tafel. Als je aan een grote tafel zit, een tafel die groter is dan tien personen, dan mag je beginnen wanneer de personen links en rechts van jou bediend zijn. Omdat anders het eten al koud is.”
“Bij een kleiner gezelschap is het eens zo gezellig als je wacht met beginnen tot iedereen zijn eten heeft.”
“Maar wanneer de gastvrouw of gastheer met Kerstmis zegt van te beginnen met eten, doe dat dan zeker, want die willen dat je warm eten krijgt.”
Wat als er iets op je bord ligt dat je niet lust?
“Dat is moeilijk. Je gaat altijd proberen om je bord leeg te eten. Maar als je het niet zelf hebt opgeschept, als je niet zelf hebt bepaald wat op je bord ligt, is het niet verkeerd om het te laten liggen.”
“Het gaat ook niet enkel om niet lusten. Sommige mensen eten principieel geen ganzenlever of andere gerechten. Dan kan je het laten.”
Wanneer mag je vertrekken? Mag dat meteen na het dessert?
“Het komt een beetje bruut over als je meteen na het dessert je jas neemt en vertrekt. Klassiek zeggen we: na die tweede kop koffie komt het al niet meer over alsof je hebt zitten te wachten op het moment dat je kan vertrekken. Dat is zo’n regel waarvan we zeggen: vanaf dan lijkt het niet meer geforceerd.”
Moet je dan aan iedereen nog een kus gaan geven, of gewoon zwaaien en verdwijnen?
“Bij het binnenkomen ga je iedereen natuurlijk hartelijk groeten, en dan horen die kussen er heel vaak bij. Maar bij het vertrekken is zwaaien en iedereen een fijne feestperiode wensen voldoende.”