
In de supermarkt of op social media hoor je vrijwel dagelijks de klaagzang: waarom zijn die boodschappen toch zo duur? Het einde daarvan lijkt voorlopig nog niet in zicht. Bovendien moeten ‘we’ gaan wennen aan hevige schommelingen in de supermarkt. Stabiele prijzen in de supermarkt worden steeds minder vanzelfsprekend, stellen levensmiddelenfabrikanten.
De afgelopen jaren zijn de prijzen van levensmiddelen in Nederland sterker gestegen dan in de meeste andere Europese landen. Nederland is Europees kampioen hoge prijzen. In juni 2025 betaalden huishoudens 6 procent meer voor bewerkte levensmiddelen dan begin 2024.
De inflatie vlakt af, maar hoge prijzen voor grondstoffen, energie en arbeid blijven de industrie onder druk zetten. De ruimte voor voedingsmiddelenproducenten om te investeren in duurzaamheid en gezondheid, neemt daardoor af.
Grondstofprijzen zorgen voor schommelingen
„We zullen moeten wennen aan steeds sterker fluctuerende prijzen als gevolg van sterk schommelende grondstofprijzen”, zegt Cees-Jan Adema, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).
De sterk fluctuerende grondstofprijzen spelen de komende jaren een steeds grotere rol in de prijsvorming van dagelijkse boodschappen. Producten die afhankelijk zijn van internationale markten, zoals koffie en cacao, zijn daarbij het kwetsbaarst. Dat komt volgens de organisatie deels door klimaatverandering, die de oogsten beïnvloedt. Verder zorgen geopolitieke spanningen en logistieke uitdagingen ook voor onvoorspelbare transportkosten. Granen, de basis voor brood, pasta en ontbijtproducten, zijn volgens de organisatie ook gevoelig voor deze schommelingen.
Prijzen van zuivel en vlees
De prijzen voor zuivel en vlees kunnen variëren door wisselende kosten voor veevoer, die weer afhankelijk zijn van wereldwijde graanmarkten. Volgens FNLI spelen bovendien ook nationale ontwikkelingen een rol. Door de stikstofdiscussie in Nederland en de uitkoopregeling voor boeren zal het aanbod krimpen, stelt FNLI. De vleesbranche stelde afgelopen weekend nog te verwachten dat rundvlees mede hierdoor fors duurder wordt (zie kader).
FNLI: „Waar we gewend waren aan relatief constante prijzen, zullen we moeten wennen aan een dynamischer marktbeeld. Voor de keten ligt hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid: betaalbaarheid voor iedereen waarborgen, zonder dat dit ten koste gaat van het verdienmodel van boeren, producenten en supermarkten.”
Dit zijn de best gelezen artikelen van dit moment:
- Onderzoek: Nederlanders lopen tot honderden euro’s rente over spaargeld mis
- De Spaarrekening van Heidi: ‘Verdien met twee dagen werk zo’n 650 euro per maand’
- Financiële domper dreigt voor 1,5 miljoen pensioenverzekerden
- Camiel en Tobias bedachten in Expeditie Robinson augurk Dikke Pickle: ‘Hollandse borrelplank is een plankie zonder liefde’
- Financiële fout: ‘Mijn ouders hadden een spaarrekening voor mij, die ik zodra het kon helemaal leeghaalde’