Albert’s Broodjescorner is een Rotterdams begrip sinds 1990: ‘Van bal gehakt tot zalm met jam’
Al decennialang vinden hongerige klanten hun weg naar Albert’s Broodjescorner in Kralingen. Hier vliegen dagelijks honderden belegde pistoletjes over de toonbank. “Het menu is nog bijna hetzelfde als vroeger”, zegt eigenaar Thijs Maarschalkerweerd (59). Vaste klant Cees staat aan de toonbank bij te kletsen met een dame die zijn bestelling klaarmaakt. Hij komt al dertig […] Het bericht Albert’s Broodjescorner is een Rotterdams begrip sinds 1990: ‘Van bal gehakt tot zalm met jam’ verscheen eerst op indebuurt Rotterdam.

Al decennialang vinden hongerige klanten hun weg naar Albert’s Broodjescorner in Kralingen. Hier vliegen dagelijks honderden belegde pistoletjes over de toonbank. “Het menu is nog bijna hetzelfde als vroeger”, zegt eigenaar Thijs Maarschalkerweerd (59).
Vaste klant Cees staat aan de toonbank bij te kletsen met een dame die zijn bestelling klaarmaakt. Hij komt al dertig jaar in Albert’s Broodjescorner. “Zodra ik binnenwandel, weten ze wat ik ga bestellen: een broodje speciaal met filet americain, gekookt ei en mayonaise. Maar soms ga ik voor hagelslag met pindakaas.”
Spekkie naar je bekkie
Heb je snel last van keuzestress, dan kun je beter van tevoren het menu bestuderen. Daarop staan maar liefst 140 belegde broodjes. Spekkie naar je bekkie, Holle bolle geit, Duvelskus, R.T.C of Tropicana: je kunt de namen zo gek niet bedenken. Thijs: “Vroeger mochten bedrijven hun eigen broodje bedenken, sommigen ‘namen’ bestaan al lang niet meer.”
Je kiest vervolgens een type broodje, zoals een pistolet of Italiaanse bol, en de dames achter de toonbank gaan aan de slag. De elektrische broodsnijder gaat van hand naar hand en de magnetron piept voor een opgewarmde bal gehakt. Tussen het smeren door worden er roddels en persoonlijke verhalen gedeeld. Een van de medewerkers vertelt: “Je zou het niet geloven, maar ik word herkend in de supermarkt.”
Lees hieronder verder >
Boodschappen halen bij Albert
Op een doordeweekse dag wandelt Thijs om 5.15 uur zijn broodjescorner binnen. “Ik moet aanwezig zijn als de bakker en groenteboer op de stoep staan.” De deuren zijn vanaf 7.00 uur open, voor het geval klanten een broodje willen halen als ontbijt, of nog voordat ze naar hun werk gaan. “In sommige weken draai ik zestig uur, dus mijn weekend is heilig.”
De huidige eigenaar werd er als kind regelmatig op uit gestuurd door zijn moeder. Zo kwam hij als zevenjarig jongetje al in de voormalige kruidenierswinkel van Albert, destijds nog op de Beneden Oostzeedijk. Vanaf 1984 werden er in de zaak broodjes gesmeerd, beginnend met de Appie Happie. “Met gekookt ei, tomaat, komkommer en sla. Hij staat nog steeds op het menu.” Vanaf zijn vijftiende verdiende Thijs bij als weekendhulp en na het behalen van zijn schooldiploma, ging hij vast in dienst.
0,95 cent
De Rotterdammer nam de zaak in 2018 over, maar veranderde de naam niet in Thijs’ Broodjescorner. “Dit was al een begrip in de stad, waarom zou ik daar iets aan veranderen?” Hetzelfde gold voor de menukaart. “Er zijn in de loop van de jaren broodjes bijgekomen, maar we hebben er nog nooit eentje afgehaald.”
Het enige wat Thijs aanpaste, was de indeling op de borden. “Er waren vroeger geen categorieën, maar alles stond op alfabetische volgorde. Onoverzichtelijker kon het niet.” Ook gaan de prijzen steeds een beetje omhoog. “Vroeger betaalde je voor een broodje kaas 0,95 cent, en dan heb ik het over guldens.” Toch vindt hij een betaalbaar assortiment belangrijk. “Onze prijzen liggen momenteel tussen de 3 en 6,75 euro.”
Lees hieronder verder >
Museumwinkel
Wie de winkel binnenwandelt, stapt als het ware in een tijdmachine. Bovenop de kasten staan producten tentoongesteld uit de voormalige kruidenierswinkel. Koffieblikken, dozen wasmiddel, reclameborden, tijdschriften en sigarettenverpakkingen. De kleuren op de etiketten zijn inmiddels vaal.
In het midden van de zaak staat de originele machine waarmee jarenlang de vleeswaren werden gesneden. De pilaar erachter is versierd met handtekeningen en teksten. “Geschreven met viltstift door onze klanten, een idee van Alberts zus.” Ook hangen er verschillende vakantiefoto’s van één vaste klant. “Van Parijs tot New York, hij neemt onze broodzakjes overal mee naartoe. Ik krijg regelmatig een nieuwe foto: raad eens waar ik nu ben?”
Broodje met jam en zalm
Thijs’ favoriet is het broodje 010 met kipfilet, sla, tomaat, komkommer, hete mayonaise en gebakken spek. “Maar een warme toverbal gaat er ook altijd in. We toppen de bal gehakt af met huisgemaakte pittige mayonaise, sla, ui en augurk.”
Van de honderden broodjes die dagelijks over de toonbank gaan, zijn dat broodje 010 en de truffel knuffel (rosbief, gekookt ei, rucola en truffelmayonaise) het populairst. Klanten mogen ook zelf een bammetje samenstellen. Thijs: “Soms staan je oren te klapperen. Zo vroeg een politieagent ooit om een pistolet met aardbeienjam en gerookte zalm. Tja, de klant is koning.”
Albert’s Broodjescorner zit aan Slaak 72 en is vijf dagen per week open. Van maandag tot en met vrijdag ben je welkom van 7.00 tot 16.00 uur.
Een dag vol zon, snacks, muziek, goed gezelschap en een écht goede borrel: dat komt allemaal samen bij TAPT Festival….
Meer nieuws over Rotterdam:
Mayonne heeft een uitlaatservice: ‘Op het strand met 15 honden is een heerlijke chaos’
Roeqiya maakt kleurrijke prints: ‘Ik werkte samen met Hema en Lenta Living’
Insidertip: bij deze bakkerij koop je Syrische baklava volgens familierecept
Genieten! Het leukste borrelfestival van Nederland komt weer naar Rotterdam
Het bericht Albert’s Broodjescorner is een Rotterdams begrip sinds 1990: ‘Van bal gehakt tot zalm met jam’ verscheen eerst op indebuurt Rotterdam.
What's Your Reaction?






