Pawel opent een Pools buurtcafé in Kralingen: ‘Er staat altijd pierogi op het menu’
Het is nog even klussen voor Pawel Szubert (34), die begin deze maand de sleutel kreeg van een pand in Kralingen. Straks is de Rotterdamse wijk een Pools buurtcafé rijker. Bij Fajne kun je binnenkort terecht voor kombucha, koffie, kunst en vegetarische varianten van traditionele gerechten. In het Pools betekent Fajne ‘cool’ of ‘nice’, legt […] Het bericht Pawel opent een Pools buurtcafé in Kralingen: ‘Er staat altijd pierogi op het menu’ verscheen eerst op indebuurt Rotterdam.

Het is nog even klussen voor Pawel Szubert (34), die begin deze maand de sleutel kreeg van een pand in Kralingen. Straks is de Rotterdamse wijk een Pools buurtcafé rijker. Bij Fajne kun je binnenkort terecht voor kombucha, koffie, kunst en vegetarische varianten van traditionele gerechten.
In het Pools betekent Fajne ‘cool’ of ‘nice’, legt Pawel uit. “Je spreekt het uit als‘fijne’, zoals in fijne avond, dus ik vond het een passende naam voor een buurtcafé.” Met Fajne organiseerde Pawel de afgelopen twee jaar verschillende pop-updiners in Rotterdam – bij Bar Cult, Côte du Cool en recent bij Plein Fenix. Nu is het tijd voor een vaste plek aan de Frits Ruysstraat.
Pierogi en gefermenteerde groenten
Als kind stond Pawel in Polen al in de keuken en ging hij het bos in om paddenstoelen en bessen te plukken. Tien jaar geleden verhuisde hij naar Nederland om te studeren aan de Willem de Kooning Academie. “Langzaam ontdekte ik dat ik meer met eten had dan met design, maar ik besteed nog steeds veel aandacht aan de presentatie van de gerechten.”
Pawel wil met zijn kookkunsten de Poolse keuken toegankelijker maken voor Nederlanders. “Er zijn niet veel restaurants die authentiek Poolse gerechten serveren, en degenen die dat wel doen, zijn traditioneler en koken met vlees.”
Hij maakt vegetarische versies van Poolse klassiekers of kiest voor modernere Europese gerechten met een eigen twist. “Denk bijvoorbeeld aan een boekweitrisotto. Boekweit is een populair ingrediënt in de Oost-Europese keuken, net als gist en meel.” Wat je altijd op de menukaart van Fajne zult vinden? Verschillende soorten pierogi, een soort dumpling, en gefermenteerde groenten, zoals bieten, sauerkraut en augurken.
Lees hieronder verder >
Schappelijk geprijsd
Door de huidige vergunningen van het pand kiest Pawel voor een ‘slow opening’. Binnen is er een splitlevel-indeling en opent eerst alleen de benedenruimte: “Dat wordt een conceptstore met lunch en vroeg diner.” Hier kun je straks van 12.00 tot 20.00 uur terecht voor koffie, zelfgemaakte kombucha, kunst en servies uit Polen en een aantal gerechten om te delen.
Als de horeca- en alcoholvergunningen binnen zijn, gaat ook de bovenruimte open. “Dan is er plek voor zo’n 25 gasten om uitgebreid te tafelen.” Het interieur moet daartoe uitnodigen: een donkerrode vloer, een metalen bar, houten details en oldschool gordijntjes die alleen de onderste helft van de grote raampartij bedekken. “Ik wil graag dat de sfeer een beetje lijkt op wijn- en kaasbar Juni of Bar Schiemond. Denk: romantisch, elegant, vintage. En schappelijke prijzen zodat je een avondje uit kunt voor 25 of 30 euro.”
Als alles volgens plan gaat, opent Fajne in september als conceptstore en lunchcafé aan de Frits Ruysstraat 16A. Pawel wil begin volgend jaar ook gasten ontvangen in het restaurantgedeelte.
Een dag vol zon, snacks, muziek, goed gezelschap en een écht goede borrel: dat komt allemaal samen bij TAPT Festival….
Meer nieuws over Rotterdam:
Eurobrouwers vertrekt uit Station Bergweg en opent een bierbar in West
Wagyu, sushi en sake: in restaurant Musubu eet je traditioneel Japans
Genieten! Het leukste borrelfestival van Nederland komt weer naar Rotterdam
Het bericht Pawel opent een Pools buurtcafé in Kralingen: ‘Er staat altijd pierogi op het menu’ verscheen eerst op indebuurt Rotterdam.
What's Your Reaction?






