Good to know! Zo veroverde Chinees eten het hart van Rotterdam én heel Nederland
Wist je dat Rotterdam en Chinees eten al meer dan honderd jaar met elkaar zijn verbonden? Wat begon bij Chinese zeelieden die neerstreken in de havenstad, groeide uit tot een eetcultuur die in heel Nederland geliefd is. Wat is jouw favoriete gerecht? Chinees eten is in Nederland niet meer weg te denken. Het begon allemaal […] Het bericht Good to know! Zo veroverde Chinees eten het hart van Rotterdam én heel Nederland verscheen eerst op indebuurt Rotterdam.

Wist je dat Rotterdam en Chinees eten al meer dan honderd jaar met elkaar zijn verbonden? Wat begon bij Chinese zeelieden die neerstreken in de havenstad, groeide uit tot een eetcultuur die in heel Nederland geliefd is. Wat is jouw favoriete gerecht?
Chinees eten is in Nederland niet meer weg te denken. Het begon allemaal ruim honderd jaar geleden toen Chinese zeelieden naar de Rotterdamse wijk Katendrecht kwamen. In de haven werkten de Chinezen om stakende Nederlandse havenarbeiders te vervangen. Veel van die zeelieden bleven in Rotterdam, waardoor het eerste Chinatown van Europa ontstond. Bijzonder!
Nog nooit eerder geproefd
De Chinese arbeiders namen van thuis bijzondere smaken, geuren en recepten mee die Nederlanders nog nooit hadden geproefd. Denk aan dampende noedelsoepen, roerbakgerechten vol smaak en geurige rijstgerechten. Wat toen nog nieuw en onbekend was, legde de basis voor de heerlijke Chinese eetcultuur zoals we die nu kennen.
Lees verder onder de video >
Unieke mix van keukens
In de jaren zeventig doken er overal in Nederland Chinees-Indische restaurants op. Vaak was het ’t eerste ‘buitenlandse’ eten dat mensen proefden. Voor veel Nederlanders werd eten bij ‘de Chinees’ een vaste gewoonte op zaterdagavond. Gerechten als loempia’s, saté en babi pangang werden échte klassiekers op het menu!
Chinese koks stemden hun recepten af op de smaken van hier. En omdat Nederland banden had met voormalig Nederlands-Indië, kreeg ook de Indonesische keuken invloed. Zo ontstonden er gerechten die nergens anders ter wereld te vinden waren, zoals bami pangang, nasi speciaal en foe yong hai. Niet traditioneel Chinees of Indonesisch, maar een eigen, Nederlands-Chinese fusion.
Lees verder onder de foto >
De nieuwe generatie
De nieuwe generatie Chinese chefs is met zijn tijd meegegaan. In veel restaurants kun je nu ook genieten van sushi of het all-you-can-eat concept. Ook zijn er chefs die juist teruggaan naar hun roots. Zij laten zien hoe rijk en divers de échte Chinese keuken is: van de pittige smaken uit Sichuan, tot verfijnde dimsum uit Kanton. Zoals restaurant Asian Glories, een familiezaak waar traditionele en innovatieve recepten al generaties lang worden doorgegeven.
Lees verder onder de foto >
Keuken met een verhaal
Rotterdam bruist van de Chinese smaken: van traditionele gerechten tot recepten in een modern jasje. In de Markthal vind je Chinese foodtrucks en dumplingkraampjes, en in het Rotterdamse Chinatown geniet je van traditionele gerechten, noodles of shared dining met een Aziatische twist. Zo vertelt elk gerecht uit de Chinese keuken het verhaal van migratie, veerkracht en verbondenheid. Daar wil je dus extra van genieten!
Het bericht Good to know! Zo veroverde Chinees eten het hart van Rotterdam én heel Nederland verscheen eerst op indebuurt Rotterdam.
What's Your Reaction?






