Vijf onmisbare apparaten voor iedere horecakeuken

Vijf onmisbare apparaten voor iedere horecakeuken

Oct 8, 2025 - 19:54
 0
Vijf onmisbare apparaten voor iedere horecakeuken

Ga je een horecaonderneming starten waar eten geserveerd wordt? Dan is de inrichting van de keuken een van je belangrijkste taken, want de keuken is het hart van je bedrijf. Door te zorgen voor een praktische indeling en goede apparatuur geef je jouw koks de mogelijkheid om de beste gerechten te bereiden. Maar welke apparatuur heb je eigenlijk nodig in een professionele horecakeuken? In dit artikel bespreken we vijf apparaten die absoluut niet mogen ontbreken.

1. Een ruime koelkast
Een professionele keuken kan niet zonder een horeca koelkast. Je wilt namelijk de voedselveiligheid waarborgen. Kies voor een zo ruim mogelijk exemplaar, zodat producten niet op elkaar hoeven te worden gestapeld en lucht optimaal kan circuleren. Op die manier wordt bacteriegroei voorkomen. Bovendien biedt een ruime koelkast overzicht, wat handig is voor voorraadbeheer. Ook is het in een grote koelkast eenvoudiger om kruisbesmetting te voorkomen, doordat producten als rauw vlees, vis en kip gescheiden kunnen worden van overige ingrediënten.

2. Een professionele oven
Als kok wil je consistente gerechten serveren. In een professionele oven blijft de temperatuur vrijwel constant, zelfs als de ovendeur veelvuldig geopend wordt of als er veel gerechten tegelijkertijd bereid worden. Is er niet veel oppervlakte beschikbaar in de keuken? Denk dan eens aan een oven met meerdere bereidingsfuncties, zoals stomen, braden en bakken. Met een dergelijke oven is het toch mogelijk om een diversiteit aan gerechten op de menukaart aan te bieden.

3. Een groot fornuis
In een drukke horecagelegenheid is een huis-tuin-en-keukenfornuis niet afdoende. Een chef heeft een professioneel fornuis nodig met meerdere (krachtige) branders en voldoende ruimte voor grote potten en pannen. Dit type fornuis is speciaal gebouwd voor intensief, dagelijks gebruik. Investeren in een goed fornuis bevordert de snelheid van de keuken, waardoor gerechten sneller op tafel staan. Een tip: er zijn ook modulaire systemen verkrijgbaar waarin bijvoorbeeld een fornuis, oven en grillplaat worden gecombineerd.

4. Een betrouwbare vrieskast
In verband met de voedselveiligheid wil je ook een horeca vrieskast in je keuken hebben staan. Zo’n apparaat voldoet aan de zogenaamde HACCP-normen en zorgt ervoor dat producten op een constante temperatuur van -18 graden of lager blijven. Zelfs bij veelvuldig openen zorgen krachtige compressoren en ventilatoren ervoor dat de kast snel weer op temperatuur is. Een vrieskast voor horeca heeft over het algemeen een grote capaciteit, zodat er veel ingrediënten tegelijkertijd in bewaard kunnen worden, maar er zijn ook kleinere formaten verkrijgbaar. Let bij de aanschaf van een vrieskast op of producten makkelijk weggeborgen kunnen worden, bijvoorbeeld door ze op roosters te leggen. Dit zorgt voor overzicht en verkleint het risico dat ingrediënten lang in de vriezer blijven liggen.

5. Een industriële vaatwasser
Om de hygiëne standaard hoog te houden, is het noodzakelijk om een industriële vaatwasser te hebben. Een ‘normale’ vaatwasser is niet efficiënt genoeg voor een horecakeuken vanwege de beperkte capaciteit en de duur van de programma’s. Zeker tijdens piekuren wil je constant schone borden en bestek binnen handbereik hebben. In een professionele vaatwasser kun je bijvoorbeeld wel veertig ‘korven’ per uur draaien. Er zijn modellen verkrijgbaar die borden reinigen, maar er zijn veel vaatwassers waar je naast borden ook bestek, dienbladen en hoge glazen in kwijt kunt. Bedenk dus van tevoren waar je de vaatwasser voor wilt gaan gebruiken en kies een vaatwasser met bijpassende invoerhoogte.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow